sunnuntai 25. elokuuta 2013

PERUSPULLAA
 
Aina välillä pitää saada pullaa ja kiva aloittaa blogi täällä runsaalla kardemummalla nimen veroisesti. Tällä kertaa korvapuusteja ja kaurapullia. Hesarissa oli 4.10.2012 leipuriopettaja Jarmo Nygårdin ohje täydelliseen korvapuustiin. Siitä lähtien olen tehnyt pullataikinan kylmään maitoon ja muutenkin seurannut tuota Hesarin ohjetta melkein täysin. Minulle tuli ohjeesta 22 korvapuustia ja 15 kaurapullaa.



Pulla:

½ l maitoa
50 g hiivaa
2½ dl sokeria
1½ rkl kardemummaa 
2 kananmunaa
1½ tl suolaa
250 g pehmeää voita
17-18 dl vehnäjauhoja


Sekoita hiiva viileään (kylmään) maitoon. Lisää joukkoon sokeri, kardemumma ja kananmunat. Sekoita. Lisää 12 dl jauhoja. Vaivaa taikinaa tehokkaasti 5 min. Minä vaivasin käsin. Lisää löysä voi (ei sula) ja suola ja jatka vaivaamista, jotta taikina tasoittuu. Alusta mukaan lisää jauhoja desi kerrallaan ja vaivaa kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta. 





Anna taikinan levätä viileässä paikassa, esim.jääkaapissa huolellisesti peitettynä noin puoli tuntia. (Taikina ei nouse ihmeemmin niin kylmässä tietenkään.) Jaa taikina kahteen osaan. Kauli puolikas n.3mm paksuksi levyksi, jonka lyhyempi sivu on n.30 cm. Levitä löysää voita taikinalevylle n.50g. Ripottele päälle kanelia n. 2 rkl ja sokeria 0,75 dl. Pyöritä levy tiukaksi rullaksi. Leikkaa 3-4 cm palasia ja paina korvapuusteiksi. Jos teet vain korvapuusteja, niin tee toiselle puolikkaalle samoin.


Nostata korvapuusteja, kunnes ne ovat kohonneet kunnolla eli ainakin 40 min.peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa. Paras olisi uuni, jonka voisi lämmittää 30 asteiseksi. Minulla oli nousemassa huoneenlämmössä peitettynä. Voitele kohonneet pullat kananmunalla, ripottele päälle raesokeria. Paista 225 astetta 10-12 minuuttia.

Voit tehdä puolet taikinasta kaurapulliksi: Pyöritä taikinasta pötkö ja leikkaa se viideksitoista palaseksi. Pyörittele palat pulliksi ja anna kohota lämpimässä pellillä leivinpaperin päällä ja liinalla peitettynä.

Tee sillä aikaa täyte:
50 g  sulatettua voita
½ dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita (tai kookoshiutaleita)
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Voitele pullat kananmunalla. Ota täytettä reilu tl ja paina täytelusikalla pullan keskelle kolo ja liu'uta täyte sormella auttaen pullan sisään. Paista 225 astetta 10-12 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti